mandag 27. oktober 2008

Komplikasjoner i Milano...

Etter noen litt stressende, men veldig lære- og opplevelsesrike dager i Italia, er vi vel tilbake på "Verket", som vi så fint kallet det. Når vi nå reflekterer over vår super-strabasiøse ferd nedover kontinentet, er det vanskelig å plukke ut èn ting å skrive om. Kanskje er det flyturen med megakjipe RyanAir? Kanskje er det Monsterfrokosten (som egentlig var frokost, brunsj, lunsj, middag og kvelds i ett og samme måltid), som vi fikk servert på vårt vakre hotell Berna i Milano? Eller var det overnatting på Milanos sentralbanestasjon sammen med byens mange narkomane og hjemløse? Vanskelig valg... I løpet av turen har vi vært både glade, sure, sinte, leie, kraftig irriterte, heftig imponerte og sist, men ikke minst, UTROLIG slitne i beina. For å reflektere over alle disse følelsene har vi valgt en hendelse som sier mye om hvordan vi hadde det.


Etter at vandrestokkene hadde tilbragt en natt splittet bort fra hverandre i Torino og Venezia, var vi tilbake i Milano. Vi skulle møtes klokken 6 for å spise middag og komme oss samlet til den heftige San Siro for å se Inter spille mot Anorthosis. Fakta nr. 1: 13 stk skulle sove ute = ikke bo på hotell. Fakta nr. 2: alle hadde bagasje. Urovekkende fakta nr. 3, som man innså alt for sent: Trillekoffert + stor veske er muligens ikke tillatt å medbringe inn på tidenes heftigste stadion. Wooops....

For å løse denne plutselig innsette skrekkelsen av en situasjon, måtte vi bruke lysets hastighet for å finne et sted å ivareta vår verdifulle bagasje. Sentralbanestasjonen var heller kompromissløs med en idealistisk idè om en millionsum for å ta vare på en bag i 5 timer. Å satse på at fotballstadionen ville være hyggelig å hjelpe noen stakkarslige mennesker i fra nord, var heller også en dårlig idè.

Det første realistiske håpet var å spørre tidligere resepsjonsvenn på Hotel Berna om de kunne gjøre oss en bjørnetjeneste. Resepsjonisten vi snakket med hadde tydeligvis ikke hørt uttrykket før, og skjønte ikke meningen av det, så noen bjørnetjeneste ble det ikke på oss. Da vi prøvde å legge oss inn på et 3 mannsrom på et annet hotell og oppbevare 15 stk kofferter på det rommet, ble det en heller krigsherjet situasjon med resepsjonisten og hotellsjefen som kjeftet oss opp på italiensk, smelte pengene tilbake i hånden vår for å deretter jage oss ut. Gjestfriheten hos italienere er altså ikke alltid heeelt på topp. Vi tok til oss kritikken og delte oss i mindre grupper, i håp om at en vennlig innstilt hotellansatt ville ta vare på tingene våre i noen få timer. Vi løp rundt som gale høns fra norden, innom hotell etter hotell. Det var rimelig få som sa ja takk, det vil vi, og etter titals hotellbesøk endte vi til slutt opp på Hotel Berna, og bønnfalte om en hjelpende hånd. Det endte opp med at 10 stk kolli ble oppbevart på Hotel Berna likevel...


Det tok nesten en time å komme tilbake til Berna, så middag den kvelden venter vi ennå på...
Til tross for alt slitet vi gikk gjennom den kvelden, fikk vi en meget god avslutning med å se Inter KNUSE Anaorthosis hele 1-0 på San Siro... Alt i alt, en meget opplevelsesrik dag!




PS: Hvis noen av dere trodde vi hadde glemt kåringen av beste is- bar, tar dere grundig feil! Det var nemlig en is- bar som lå midt i den fineste handlegaten i Torino som stakk av med seieren. Navnet på is- baren kommer vi ikke på i farten, men vi skal jobbe iherdig for å finne det ut. Siden Lars Magne var i Venezia, hadde han desverre ikke mulighet til å smake på denne fantastisk gode isen. Kristin og Helene derimot fikk nyte hele 3 kuler hver!

onsdag 8. oktober 2008

Italias kulinariske særpreg

Lurer du på hva Italia er, annet enn landet som ser ut som en støvel? Dette ett av livets store spørsmål har vi ikke ennå funnet noe svar på. Som en liten trøst og kanskje et fnugg av håp om å noen gang få løst gåten, skal vi nå gi dere en innføring i italiensk mat - Italias kulinariske særpreg.

Italienere har sine egne spisevaner. Det inntas små frokoster - colazione - bestående av hvitt brød, fingerkjeks, frukt, juice, varm melk og kaffe, før en heller stor lunsj. De fleste arbeidstakere har 1 eller 2 timers lunsjpause, såkalt siesta, og arbeidsdagens matinntak blir gjerne forberedt hjemme i eget kjøkken. Italienere foretrekker varm lunsj - pranzo – som gjerne er minst like tung som middagen – cena – som inntas rundt åttetiden på kvelden. Lunsj og middag i Italia består ofte av det samme. Noen har en større lunsj enn middag, andre motsatt. Både til lunsj og middag spiser italienerne pasta, pizza, klippfisk, sjømat, lam og alt annet vi ser på som ”italiensk”. Italiensk mat er så mangt, ofte bare tilsatt tomat, olivenolje, sitron eller krydderurter.


Italiensk lunsj og middag er noe annerledes enn hva vi er vant til i Norge. Om du bestiller middagstallerken her hjemme får du en stor tallerken med diverse ulike retter på ett og samme fat. I Italia får man bare servert en rett om gangen. Man kan begynne med en antipasto - en appetittvekker, som noe frukt eller skinke. Deretter kommer en såkalt primi - første hovedrett. Denne kan bestå av pasta, risotto, polenta eller lignende, og har som oppgave å gi deg karbohydrater. Den andre hovedretten - secondi - skal dekke det primien ikke dekker. Den består gjerne av kjøtt eller fisk. Vil man ha tilbehør - contorni – må det bestilles spesielt. Det er et sjeldent syn å få servert et fat med både kjøtt, pommes frites og salat i Italia.


Nå er du godt skodd for de kulinariske utfordringene en kan møte i støvel-landet!