onsdag 8. oktober 2008

Italias kulinariske særpreg

Lurer du på hva Italia er, annet enn landet som ser ut som en støvel? Dette ett av livets store spørsmål har vi ikke ennå funnet noe svar på. Som en liten trøst og kanskje et fnugg av håp om å noen gang få løst gåten, skal vi nå gi dere en innføring i italiensk mat - Italias kulinariske særpreg.

Italienere har sine egne spisevaner. Det inntas små frokoster - colazione - bestående av hvitt brød, fingerkjeks, frukt, juice, varm melk og kaffe, før en heller stor lunsj. De fleste arbeidstakere har 1 eller 2 timers lunsjpause, såkalt siesta, og arbeidsdagens matinntak blir gjerne forberedt hjemme i eget kjøkken. Italienere foretrekker varm lunsj - pranzo – som gjerne er minst like tung som middagen – cena – som inntas rundt åttetiden på kvelden. Lunsj og middag i Italia består ofte av det samme. Noen har en større lunsj enn middag, andre motsatt. Både til lunsj og middag spiser italienerne pasta, pizza, klippfisk, sjømat, lam og alt annet vi ser på som ”italiensk”. Italiensk mat er så mangt, ofte bare tilsatt tomat, olivenolje, sitron eller krydderurter.


Italiensk lunsj og middag er noe annerledes enn hva vi er vant til i Norge. Om du bestiller middagstallerken her hjemme får du en stor tallerken med diverse ulike retter på ett og samme fat. I Italia får man bare servert en rett om gangen. Man kan begynne med en antipasto - en appetittvekker, som noe frukt eller skinke. Deretter kommer en såkalt primi - første hovedrett. Denne kan bestå av pasta, risotto, polenta eller lignende, og har som oppgave å gi deg karbohydrater. Den andre hovedretten - secondi - skal dekke det primien ikke dekker. Den består gjerne av kjøtt eller fisk. Vil man ha tilbehør - contorni – må det bestilles spesielt. Det er et sjeldent syn å få servert et fat med både kjøtt, pommes frites og salat i Italia.


Nå er du godt skodd for de kulinariske utfordringene en kan møte i støvel-landet!

Ingen kommentarer: